Connected AF/HF bijeenkomst en nieuwe Connect-AF regio Zuidwest-Friesland, Noordoostpolder en Urk

Na de geslaagde Connected ACS bijeenkomst vond op donderdag 14 november de gezamenlijke Connected bijeenkomst voor Atriumfibrilleren en Hartfalen plaats. Dit jaar stond het thema “Samenwerken, meer dan verwijzen” centraal. Onderwerpen die aan bod kwamen waren: eerder herkennen, optimaal behandelen in je netwerk, samenwerken en terugverwijzen. Daarnaast is tijdens de bijeenkomst een nieuwe Connect-AF regio aangesloten: Zuidwest-Friesland, Noordoostpolder en Urk.

De avond werd geopend door projectleider Connect-AF Martin Hemels en aankomend projectleider Connect-HF Dirk Lok. Vervolgens werd gestart met de eerste presentatie door onderzoeker Carline van den Dries. Haar presentatie ging over de resultaten van de ALL-IN studie, een onderzoek naar integrale zorg voor atriumfibrilleren in de huisartsenpraktijk. In de volgende presentatie vertelde huisarts Mark Valk meer over het herkennen van hartfalen in de eerste lijn. Beleidsadviseur Machteld van Duijne gaf ons vanuit de Hartstichting meer uitleg over de pilot awareness campagne voor hartfalen.

Na een korte pauze waarin regio’s met elkaar verder konden Connecten startte onderzoeker Amy Groenewegen met haar presentatie over de RED-CVD studie, een onderzoek naar vroege opsporing van AF, HF en coronaire hartziekte bij type 2 diabetes en COPD. Paul Cremers, programma manager bij het Nederland Hart Netwerk, gaf ons een update vanuit de Connect regio Zuid-Oost Brabant en deelde de resultaten van de regionale transmurale samenwerking rondom AF en HF. Tot slot deelden cardioloog Carolien Lucas en verpleegkundig specialist Marlies Niesing de resultaten na 2 jaar Connect hartfalen in de regio Leiderdorp.

Tijdens de Connected bijeenkomst is ook een nieuwe regio aangesloten bij Connect Atriumfibrilleren, namelijk regio Zuidwest-Friesland, Noordoostpolder en Urk. In deze regio is gewerkt aan het maken van transmurale afspraken (Spinnaker) rondom atriumfibrilleren. De gemaakte afspraken zijn terug te vinden in de toolkit. Freerk van der Sluis (huisarts) en Maarten Joosten (cardioloog Antonius Ziekenhuis) hebben samen met Martin Hemels (projectleider Connect-AF) de intentieverklaring getekend. Hiermee is de regio officieel aangesloten bij Connect AF. Met het aansluiten van deze nieuwe regio kent Connect-AF inmiddels 12 regio’s en Connect-HF bestaat uit 14 regio’s, verspreid door heel Nederland.

191114 Intentieverklaring ondertekening

v.l.n.r. Maarten Joosten, Martin Hemels en Freerk van der Sluis