Connect-project Leidraad Zorgproces Pijn op de Borst van start

Jaarlijks melden zich 525.000 mensen bij de huisarts met pijn op de borst. Bij 80% van de patiënten blijkt het hart uiteindelijk niet de veroorzaker van de pijn. Toch wordt er vaak naar de cardioloog verwezen met een lange follow-up in de tweede lijn. Op welke manier kunnen we ervoor zorgen dat de patiënt de juist zorg op de juiste plek krijgt? Hoe sneller de juiste diagnose bekend is, des te beter voor de patiënt. Hiermee voorkomen we onnodige gezondheidsschade en ervaart de patiënt aanzienlijk minder ziektelast. De Landelijke Transmurale Afspraak (LTA) Angina Pectoris geeft de inhoudelijke antwoorden op deze vragen. Omdat het in de praktijk niet altijd goed lukt om LTA’s goed te implementeren, heeft NVVC-Connect het initiatief genomen om het ideale zorgproces op te stellen voor deze LTA. Dit wordt de Leidraad Zorgproces Pijn op de Borst (POB). Waar de LTA ‘zegt’ welke interventies gedaan moeten worden geeft de Leidraad Zorgproces aan wat er wanneer (en eventueel door wie) moet gebeuren om ook daadwerkelijk de juiste uitkomsten voor de patiënt te bereiken. Dit project wordt uitgevoerd met behulp van subsidie vanuit de SKMS. 

Projectgroep
Op 6 februari is de projectgroep gestart met de ontwikkeling van deze leidraad. De kerngroep bestaat uit cardiologen (NVVC), kaderhuisartsen hart- en vaatziekten (NHG) en patiënten (Harteraad). In een volgend stadium worden ook zorgverleners zoals ambulance, triagisten, SEH-artsen, chirurgen, radiologen, verpleegkundigen etc. betrokken. De projectgroep wordt voorgezeten door dr. Greetje de Grooth, cardioloog in het LUMC. 

Verbreding Connect ACS
De ontwikkeling van deze Leidraad kan gezien worden als verbreding van Connect ACS (Acuut Coronair Syndroom). Dit initiatief is inmiddels landelijk uitgerold. Omdat lang niet alle POB-patiënten een acute zorgvraag hebben, zullen de LTA en de leidraad POB een grotere doelgroep dienen. Het zorgpad ACS is een ‘afslag’ die genomen kan worden vanuit de leidraad POB.

Planning
De leidraad POB is in november van dit jaar gereed. Dan zal er ook een patiëntversie beschikbaar zijn en is het dataplan (registratie, meting) opgesteld. Daarna is het plan om de de leidraad in een aantal Connect-regio’s te testen. Na een analyse van de resultaten wordt de leidraad aangepast en zal deze via de Connect-infrastructuur landelijk geïmplementeerd worden. 

Wilt u meer informatie over dit Connect-project of over Connect?
Dan kunt u zich richten tot Ingrid van der Gun, programmamanager Connect via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of Erny Korsmit, projectleider via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.