Nieuwsberichten
Actieonderzoek Implementatie Leidraad POB
September 2023
Aandacht voor patiënten met pijn op de borst
Pijn op de borst (POB) komt veel voor en kan verschillende oorzaken hebben. Defensieve geneeskunde ligt op de loer, immers het missen van een Acuut Coronair Syndroom heeft een enorme impact op de patiënt en zorgverleners. Een deel van de patiënten met POB wordt, zonder dat daar een medische noodzaak voor is, doorverwezen naar de cardioloog.
In 2019 is door het Nederlands Huisartsengenootschap (NHG) de NHG-standaard Stabiele Angina Pectoris gepubliceerd, op basis waarvan de huisartsen de juiste diagnose kunnen stellen en de keuze kunnen maken om de patiënt al dan niet door te verwijzen naar het ziekenhuis. Vervolgens is in 2020 de Landelijke Transmurale Afspraak (LTA) Stabiele Angina Pectoris gepubliceerd, waarin de NHG en de Nederlandse Vereniging voor Cardiologie (NVVC) gezamenlijke afspraken hebben gemaakt over het door- en terugverwijzen van POB-patiënten.
Om de professionals te ondersteunen in dit veranderproces, is in 2021 de Leidraad Zorgproces Pijn op de Borst gepubliceerd. Deze leidraad is een handvat voor regio’s om de zorg voor POB-patiënten samen te verbeteren en is gebaseerd op de NHG-standaard en de LTA.
Actieonderzoek en tussenresultaten
De regio’s Den Haag en Leiden zijn actief aan de slag gegaan met de leidraad omdat zij de urgentie voelen om de POB-zorg in de regio beter te organiseren. De implementaties in deze regio’s wordt door het LUMC gevolgd door middel van een actieonderzoek. De eerste stap in de regio’s was het vertalen van de LTA naar een RTA (Regionale Transmurale Afspraak). Aan de hand van deze RTA werden de bepalende interventies onder de aandacht gebracht bij de zorgprofessionals. Na een eerste PDCA-cyclus bleek het in de praktijk erg lastig vaste routines in door- en terugverwijsgedrag te doorbreken. Hoewel in de regio Leiden het aantal verwijzingen naar de cardioloog licht gedaald is dankzij het gebruik van een verwijstool in het huisartseninformatiesysteem, is de doelstelling om 25% minder ziekenhuisverwijzingen te realiseren, niet gehaald. Een andere bevinding na de eerste PDCA-cyclus was dat het gebruik van de website thuisarts.nl een positieve invloed heeft bij patiënten om niet ‘onnodig’ naar de (spoed)zorg te stappen. Wat een grote winst is, is dat de (kader)huisartsen en de cardiologen dankzij het actieonderzoek in goede dialoog met elkaar zijn over de POB-zorg.
Vervolg
Het actieonderzoek loopt door tot medio 2024. De PDCA-cyclus wordt nogmaals doorlopen waarna opnieuw de ‘zachte’ en ‘harde’ bevindingen gerapporteerd worden. De geleerde les uit de eerste PDCA is om scholingen te herhalen en te evalueren. Het is een bekend gegeven dat nieuwe richtlijnen jaren nodig hebben om goed te landen bij de doelgroep (tot wel acht jaar), regelmatig scholingen aanbieden is dus cruciaal. Om versnelde adoptie van de RTA te realiseren, hebben de regio’s ook besloten een gedragspsycholoog in te schakelen: wat weerhoudt de arts van het goed volgen van de RTA? Wat zit daar achter? Waarom is het lastig om het gedrag in de spreekkamer te veranderen? Verder blijkt ook dat er een bepaalde groep huisartsen relatief vaak doorverwijst. Het is nog niet bekend hoe dit komt. Hebben zij een andere patiëntpopulatie? Komen zij niet naar de scholingen? Wijken zij met goede redenen van de richtlijnen af? In de volgende fase van het actieonderzoek gaan Den Haag en Leiden aan de slag met deze nieuwe interventies.
Verpleegkundig specialisten hartfalen hebben in het Dijklander ziekenhuis een sleutelrol bij het realiseren van passende zorg voor patiënten met hartfalen. Resultaat: bij 400 patiënten is het type hartfalen bekend en staat aangegeven wie de hoofdbehandelaar is. Binnen drie maanden tijd is deze stap gezet.
De aanpak?
De verpleegkundig specialist hartfalen is in positie gebracht en is samen met de verpleegkundige van de zorggroep op bezoek gegaan bij de huisartsenpraktijken om uitleg te geven aan huisarts en praktijkondersteuner.
Huisartsenpraktijken (in veel gevallen de huisarts) voerden het dossieronderzoek uit, met hierin het belangrijke element dat de poli cardiologie laagdrempelig en direct telefonisch bereikbaar was voor vragen en overleg.
Vanuit deze beginsituatie wordt in West-Friesland het komende jaar toegewerkt naar het verplaatsen van zorg. In overleg wordt op basis van de terugverwijscriteria gestreefd naar een verhouding hoofdbehandelaar huisarts/specialist van 40/60, waar dit nu 30/70 is, mits dit passend is voor de patiëntenpopulatie.
Meer informatie over deze aanpak? Zie bijlage of neem contact op met connect@nvvc.nl.
19 december 2022
- Actualiseren, doorontwikkelen en implementeren van de Regionale Transmurale Afspraak (RTA) die moeten leiden tot het bieden van de juiste zorg op de juiste plek voor mensen met atriumfibrilleren of hartfalen waarbij speciaal aandacht is het voor het tijdig opsporen en optimaal behandelen van deze aandoeningen;
- Inrichten en verbeteren van integrale en transmurale cardiologische zorg. Om dit te bereiken wordt samengewerkt met professionals uit de eerste-, tweede- en derdelijnszorg. Tevens wordt toegewerkt naar samenwerking met de nuldelijns zorg, partijen uit het sociaal domein en/of paramedici en een financier van zorg. Denk bijvoorbeeld aan het betrekken van de thuiszorg voor patiënten met hartfalen en het betrekken van leefstijlcoaches rondom het inzetten van leefstijlverandering bij atriumfibrilleren.
- Download de infographic 'een subsidieaanvraag in 10 weken'. Hier kunt u zien welk traject wij samen met u kunnen doorlopen en wat we voor u kunnen betekenen. De ervaring leert dat u ons het beste direct aan het begin van het traject kunt aanhaken, dat kan dus al vanaf begin januari 2023.
- Op onze website staan diverse toolkits met documenten die u kunt gebruiken voor uw aanvraag:
Toolkit subsidieaanvraag algemeen / Toolkit subsidieaanvraag atriumfibrilleren / Toolkit subsidieaanvraag hartfalen
Wilt u op de hoogte gehouden worden over de subsidieoproep en gerelateerde zaken, laat dan uw gegevens achter via dit formulier of bel Anja de Bruin: 06 5244 2534.
14 november 2022
Tijdens het NVVC voorjaarscongres heeft NVVC Connect een subsidie ontvangen van de Hartstichting: de Landelijke Impuls Hartzorg. Met deze subsidie gaat zij haar ondersteuningsstructuur verder intensiveren en als overkoepelende, landelijke organisatie samen met de Connect Regio’s verder werken aan het verbeteren van de hartzorg in Nederland door het bestendigen van regionale netwerken rondom de patiënt.
Sinds september 2022 zijn 10 Connect Regio’s ieder met een Regio-impuls subsidie van 75.000 euro versterkt om juiste zorg op de juiste plek (verder) te implementeren voor atriumfibrilleren en/of hartfalen. En uitbreiding van dit netwerk vindt op korte termijn plaats: eind december stellen ZonMw en de Hartstichting opnieuw een Regio-impuls subsidie beschikbaar voor nog een aantal Connect Regio’s. Er is voor deze subsidieronde een budget van 900.000 euro gereserveerd.
Meer informatie over de Regio-impuls vindt u in dit nieuwsbericht van ZonMw.
Wilt u op de hoogte gehouden worden over alle activiteiten van NVVC Connect en de ondersteuning die zij biedt bij het aanvragen van een subsidie, meld u dan hier aan.
Regio Amstelland aangesloten bij Connect Atriumfibrilleren
26 september 2022
5 september 2022
7 juni 2022
Door goede samenwerking tussen de huisarts, cardioloog, verpleegkundige, apotheker, trombosedienst en patiënt realiseren we de juiste zorg op de juiste plek voor patiënten met atriumfibrilleren (hartritmestoornis). Juist voor patiënten met atriumfibrilleren is het van belang om de zorg transmuraal en multidisciplinair beter in te richten, omdat het een sterk groeiende patiëntenpopulatie is met een complex ziektebeeld. Vroege opsporing en optimale behandeling zijn essentieel om de ziektelast te verlagen. Goede samenwerking tussen de eerste en tweede lijn is een belangrijke stap om dit te bereiken. Cardioloog Nick Bijsterveld: “We zijn dan ook trots dat we de transmurale samenwerking voor patiënten met atriumfibrilleren hebben bekrachtigd door aan te sluiten bij het Connect netwerk”. Lees de transmurale afspraken van Almere en andere regio’s hier
Ook aansluiten bij het Connect netwerk? Stuur een mail naar connect@nvvc.nl voor meer informatie!
19 mei 2022
17 februari 2022
17 februari 2022
22-11-2021
28-10-2021
06-10-2021
28-06-2021
Het CUSTOM-AF consortium heeft de Leidraad Screening en behandelingsoptimalisatie Atriumfibrilleren (AF) opgesteld.
28-06-2021
Dinsdag 22 juni 2021 vond tijdens een interne bijeenkomst het startsein voor Connect Hartfalen regio Rivierenland plaats. Deze middag werd de Regionale Transmurale Afspraak Hartfalen in Rivierenland gepresenteerd aan de regio en ondertekend. Vanwege Corona was dit in klein verband, maar de handtekeningen vormen de start van een breed onderwijsprogramma voor huisartsen en POH’s later dit jaar.
10-05-2021
Het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) heeft een nieuwe Standaard Hartfalen geautoriseerd. Deze standaard zal door huisartsen gebruikt gaan worden in de praktijk.
Lees verder
Online Kick-off bijeenkomst Connect Hartfalen regio Twente
27-11-2020
Op maandag 16 november vond de kick-off bijeenkomst Connect Hartfalen regio Twente plaats. Door de Coronamaatregelen werd een online bijeenkomst georganiseerd waarbij ongeveer 250 deelnemers de kick-off konden volgen via een livestream.
Geslaagd Connect-symposium: nieuwe programmaperiode afgetrapt!
06-11-2020
Woensdag vier november vond het digitaal Connect-symposium plaats waarbij de nieuwe programmaperiode én bijbehorend plan zijn gelanceerd!
Met 150 deelnemers was het een geslaagde middag met veel tips, adviezen en inspiratie.
De middag werd geopend door de Minister van Medische Zorg en Sport, Tamara van Ark. De Minister haalde de steeds betere overlevingskansen van hartpatiënten aan en prees de initiatieven van de Connnect-regio’s waarbij de patiënt verzekerd is van goede zorg, zowel in als buiten het ziekenhuis:
Connect stuurgroep draagt activiteiten over aan het nieuwe Connect bestuur
In augustus is een nieuw bestuur voor Connect benoemd. Woensdag 23 september jl. heeft de Connect stuurgroep officieel het stokje overgedragen aan het nieuwe bestuur van Connect.
Uitnodiging kick off Connect Hartfalen Twente
De Nederlandse Vereniging voor Cardiologie, de vakgroepen Cardiologie van ZGT en MST en de huisartsen organisaties THOON en FEA nodigen u uit op maandag 16 november 2020 voor de kick off bijeenkomst van het project Connect Hartfalen in de regio Twente.
Uitnodiging kick off Connect Hartfalen Noord West Veluwe en Zeewolde
De Nederlandse Vereniging voor Cardiologie, de vakgroep Cardiologie van het Ziekenhuis St Jansdal en de huisartsen coöperatie Medicamus nodigen u uit op dinsdag 3 november 2020 voor de kick-off bijeenkomst van het project Connect Hartfalen in de regio Noord West Veluwe en Zeewolde.
Vanwege de huidige situatie rondom Corona wordt deze kick off digitaal (als webinar) aangeboden.
Woensdag 4 november 2020 trapt NVVC Connect haar nieuwe programmaplan voor 2020 – 2025 af. Binnen deze nieuwe programmaperiode staat de Juiste zorg op de juiste plek in de cardiologie centraal.
Inschrijven kan hier: Aanmeldformulier
NVVC Connect start proefimplementatie voor patiënten met pijn op de borst
24-7-2020
Jaarlijks melden zich 525.000 mensen bij de huisarts met pijn op de borst. Bij het merendeel van deze patiënten blijkt het hart uiteindelijk niet de veroorzaker van de pijn en hoeft de patiënt eigenlijk niet naar de cardioloog toe. Toch wordt er vaak naar de cardioloog verwezen met een lange follow-up in de tweede lijn en onrust bij de patiënt als gevolg. Op welke manier kan ervoor gezorgd worden dat de patiënt de juiste zorg op de juiste plek krijgt en de kwaliteit van zorg toeneemt? Dat is de vraag die centraal staat binnen het Connect-traject van Pijn op de borst.
20-7-2020
In augustus 2020 zal NVVC Connect een andere structuur krijgen om de volgende fase van het Connect programma te begeleiden. Een drietal commissies zal worden ingesteld (Commissie Landelijk, Commissie Regionaal en Commissie Innovatie) onder een nieuw bestuur. Het nieuwe NVVC Connect bestuur neemt daarmee het stokje over van de huidige stuurgroep die bestond uit Petra van Pol als voorzitter, Martin Hemels (voor Connect-AF), Maarten-Jan Cramer (voor Connect-ACS) en Dirk Lok (voor Connect-HF). Het NVVC bestuur is verheugd te kunnen melden dat cardioloog en oud-Federatie voorzitter Marcel Daniëls aantreedt als voorzitter van het nieuwe NVVC Connect bestuur.
Netwerkgeneeskunde bij hartfalen: Hoe doe je dat?
13-7-2020
Nieuw consortium voor betere zorg op het gebied van atriumfibrilleren
8-6-2020
Op 1 juni startte het nieuwe CUSTOM-AF consortium. Binnen dit consortium bundelen de Hartstichting, NVVC Connect en de DCVA (Dutch CardioVascularAlliance) de krachten voor optimale zorg voor patiënten met atriumfibrilleren. Het uiteindelijke doel is het voorkomen van herseninfarcten veroorzaakt door atriumfibrilleren.
Lees verder
Na een zorgvuldige afweging heeft het NVVC Bestuur helaas moeten besluiten het NVVC Connect symposium op woensdag 11 maart aanstaande niet door te laten gaan.
Lees verder
Patiënten met stabiel hartfalen dichter bij huis dezelfde kwaliteit van zorg verlenen. Dat is een doel dat de cardiologen van het Bravis ziekenhuis en de huisartsen in de regio met elkaar willen bereiken.
Samen (nog) betere zorg leveren voor patiënten met atriumfibrilleren in de Gelderse Vallei. Dat doel stond centraal tijdens de Kick-off Atriumfibrilleren in Ede op 4 december. Samen met Huisartsen Gelderse Vallei, Ziekenhuis Gelderse Vallei, Antistollingscentrum Gelderse Vallei, Apothekers Gelderse Vallei, Menzis en Mura zorgadvies heeft de regio onder de paraplu van de Regionale Zorgagenda gewerkt aan Regionale Transmurale Afspraken Atriumfibrilleren. Tijdens de feestelijke kick-off zijn de afspraken gelanceerd. De overweldigende opkomst vanuit bovenstaande partijen tijdens kick-off toont aan dat de betrokkenheid groot is!
Acuut Coronair syndroom 100%NL!
11-11-2019
Op woensdag 30 oktober vond de jaarlijkse Connected ACS bijeenkomst plaats in Utrecht. Tijdens de bijeenkomst waren 14 ambulanceregio’s aanwezig en werden ervaringen uitgewisseld, resultaten gedeeld en toekomstplannen besproken. De bijeenkomst werd bezocht door cardiologen, (kader)huisartsen, verpleegkundigen, verpleegkundig specialisten, physician assistants, onderzoekers en zorgmanagers.
Om kwaliteit, toegankelijkheid en betaalbaarheid van de zorg in Nederland te garanderen, terwijl de complexiteit ervan toeneemt en het daarvoor beschikbare budget niet, moeten we ons heroriënteren op de inrichting van die zorg. Het inschakelen van professionals in een netwerk rondom de patiënt die zorg aanbieden, bij voorkeur zo dicht mogelijk bij de patiënt thuis, wordt gezien als een goede methode om de zorg toegankelijk en betaalbaar te houden. Dit wordt aangeduid als: Juiste zorg op de juiste plek (JZOJP). Gemakkelijker gezegd dan gedaan, hoe moet je dat nu doen?
Interview met Martin Hemels door Planethealth.nl als onderdeel van de campagne Hart en Bloed
“Het doel van Connect is regionaal de zorg voor patiënten met hart- en vaatziekten te verbeteren”, vertelt Martin Hemels, cardioloog en hartritmespecialist bij Rijnstate Ziekenhuis en projectleider binnen Connect. “Dat doen wij onder meer door informatie te delen en door het geven van voorlichting aan onder andere huisartsen, specialisten, medewerkers van trombosediensten en patiëntverenigingen binnen de verschillende regio’s.”