Terug naar overzicht

Regio Amersfoort

In de regio Amersfoort wordt een innovatieve meetmethode geïntroduceerd binnen huisartspraktijken om atriumfibrilleren in een vroeg stadium te detecteren en effectiever te behandelen. Deze regio legt niet alleen de nadruk op vroegtijdige opsporing, maar zet ook sterk in op het verbeteren van de behandeling van atriumfibrilleren. Hierbij worden zorgverleners zoals praktijkondersteuners somatiek en diëtisten, actief betrokken om de levensstijl van patiënten te bevorderen en te ondersteunen.

Aandoening
  • Atriumfibrilleren
Programma
  • Impuls Hartzorg
Ziekenhuis
  • Meander MC
Zorggroepen
  • Huisartsen Eemland
Overige betrokken zorgverleners
  • Praktijkondersteuner-Somatiek
  • Eerstelijns zorgnetwerk, o.a. diëtisten
Eerder opsporen

Regio Amersfoort zet zich in voor het eerder opsporen van atriumfibrilleren met behulp van een 1-lead ECG device (Kardia Mobile)

Digitale zorg

Het Meander Medisch Centrum start in november met een pilot voor thuismonitoring bij atriumfibrilleren (AF). Met behulp van de Thuismeten-app van Luscii geven patiënten vanuit huis zelf gegevens over ritme gerelateerde hartklachten via hun telefoon door aan het thuismonitoring team. Dit stelt het Meander MC in staat eerder te reageren op klachten en onnodige ziekenhuisbezoeken te voorkomen.

Patiënten met AF, bij wie sinusritme wordt nagestreefd, worden door de cardiologen geïncludeerd en krijgen verdere instructies van het thuismonitoring team. Vervolgens begint de reguliere monitoring waarbij gedurende een jaar iedere maand wordt gevraagd of er klachten zijn. Ook stuurt de patiënt maandelijks en bij klachten een hartritme meting in. Deze hartritmemeting van Happitech detecteert met photoplethysmography (PPG) een afwijking in het ritme.

Naast de maandelijkse monitoring wordt via de app de patiënt ook gevraagd om 24 uur voorafgaand aan een geplande elektrische cardioversie (ECV) een ritmemeting in te sturen. Indien het ritme regulair is, annuleert het thuismonitoring team de ECV en voorkomt zo een onnodig ziekenhuisbezoek.

De verpleegkundigen uit het thuismonitoring team houden de ingestuurde meetwaarden in de gaten en kunnen bij klachten of afwijkend ritme snel overleggen met de verpleegkundigen van de CCU en indien nodig de cardioloog. Hierdoor wordt de kwaliteit van de zorg geborgen, wordt de patiënten laagdrempelig contact geboden en worden het aantal onnodige telefoontjes op de afdeling vermindert.

Het Meander heeft inmiddels ervaring opgebouwd met thuismonitoring bij andere aandoeningen. Indien deze pilot succesvol verloopt, overwegen we de monitoring ook uit te breiden naar andere cardiologische doelgroepen.

Patiëntenparticipatie

Om het patiëntenperspectief te integreren, wordt de cliëntenraad en een focusgroep regelmatig geraadpleegd. Dit gebeurt onder andere om de geschiktheid van patiëntinformatie te beoordelen en de ervaren kwaliteit van zorg te evalueren.