NVVC Jubileumcongres 4 en 5 april 2024

Themasessie: NVVC Connect & RookStopZorg

Voorzitters:

  • dr. Bas van der Hoeven (cardioloog HMC)
  • dr. Maurits van der Veen (cardioloog Isala)

Na een korte introductie besprak dr. Maurits van der Veen in zijn presentatie: ‘A call to action’, het belang van het bespreken van stoppen met roken. Ook in de media is het onderwerp duidelijk zichtbaar, onder andere in de recente video’s van #artsenslaanalarm en de video ‘het geheim van Dr. Smit’. In 2022 is er een herziening geweest van de zorgstandaard tabaksverslaving, waarin ingezet wordt op 3 onderdelen. Deze onderdelen zijn het adviseren van stoppen met roken, motiveren tot stoppen en het begeleiden bij het stoppen met roken. De spreker riep op om het moment in de spreekkamer te gebruiken om te praten over stoppen met roken, en de “power of the white coat” in te zetten. Om hierbij te helpen is recent het handboek ‘Stoppen-met-rokenzorg in het Kwaliteitsbeleid Medisch Specialisten’ ontwikkeld, met verschillende tips & trics.

Dr. Bas van der Hoeven ging vervolgens in op NVVC Connect ‘op koers naar passende zorg’.
NVVC Connect bestaat sinds 2011, om zorgverleners uit de 1e, 2e en 3e lijn op regionaal gebied bij elkaar te brengen. Focus van Connect is: De juiste zorg op de juiste plek binnen de cardiologie. Hierbij zijn er 4 pijlers waarop gefocust wordt: acute coronaire syndromen, pijn op de borst, atriumfibrilleren en hartfalen. Het is een bottom-up georiënteerd programma, waarbij verandering moet starten in de regio. Uiteindelijk is het doel dat elk ziekenhuis een bijdrage gaat leveren in het netwerk en er een landelijke dekking komt. Voor dit jaar zijn de volgende speerpunten bepaald: bestendigen en uitbouwen van het Connect-netwerk, inventariseren en aankaarten van door de regio’s ervaren knelpunten én ondersteuning en advies aan Connect-regio’s.

Vervolgens wordt er een praktijkvoorbeeld gepresenteerd over NVVC Connect pijn op de borst in de regio Haaglanden door drs. Adem Dereci (Cardioloog HMC). Naar aanleiding van het verbetersignalement pijn op de borst uit 2018 (zorginstituut NL) is de leidraad voor het zorgproces ‘Pijn op de borst’ ontwikkeld. Dit heeft als doelstelling om het aantal niet noodzakelijke verwijzingen te verminderen, een daling van de kosten te geven en betere afstemming tussen huisarts en specialist te krijgen. Helaas blijkt uit de eerste resultaten van de proefimplementatie in regio Haaglanden dat deze aanpak nog niet succesvol is. Dit zou bijvoorbeeld kunnen komen doordat er sprake is van langdurige processen, moeilijk te doorbreken routines en in hoeverre het klachtenpatroon van de patiënt bruikbaar is voor risicostratificatie. Aan de hand van 2 casussen besprak drs. Froukelien van der Mooren (huisarts Gezondheidspunt Laakkwartier, Haaglanden) vervolgens de beperkingen in de huisartsenzorg voor patiënten met pijn op de borst. In de NVVC Connect-regio Haaglanden kunnen ‘moeilijke’ patiënten, waarbij getwijfeld wordt of hij/zij wel of niet verwezen moet worden naar de 2e lijn, besproken worden in een meekijkconsult. Dit geeft de mogelijkheid om laagdrempelig te overleggen met de 2e lijn en onnodige verwijzingen te voorkomen.

Als tweede praktijkvoorbeeld waren dr. Sandra Sanders- van Wijk (cardioloog, Zuyderland Medisch Centrum) en Marijn Clement Verburg, msc (manager PlusPunt Medisch Centrum, anderhalvelijnszorg) aanwezig van de Connect-regio Mijnstreek over Hartfalen. Het doel van deze NVVC Connect-regio is onder andere reductie van doorverwijzingen naar 2e lijn, betere vroegherkenning van de novo hartfalen en implementeren van eHealth. Hiervoor is een projectgroep ontwikkeld, waarbij regionale transmurale afspraken zijn gemaakt over de samenwerking tussen de 1e, 1.5e en 2e lijn. Hierbij zijn er meerdere stappen geïdentificeerd om dit project te laten slagen. Op dit moment wordt er hard gewerkt aan de implementatie van het project, scholing van de betrokkenen in de regio en het maken van een implementatieplan voor het gebruik van eHealth binnen de hartfalenzorg.

Dr. Bas van der Hoeven concludeerde dat NVVC Connect nog ‘work in progress’ is. Belangrijk knelpunt in het implementeren van al deze projecten is financiering, waarbij goed overleg met o.a. verzekeraars op landelijk niveau nodig is. Maar ondanks dat is NVVC Connect een initiatief wat een grote impuls kan geven aan het verbeteren van kwaliteit van zorg.

Door: Marisa van der Graaf